Barbajada – užmirštas Milano skanėstas

Skanaus!
Kavos gėrimas
on
20 sausio, 2017

Italai mėgsta pabrėžti, jog jų šalyje yra viskas: geras oras, graži gamta, turtinga istorija, kultūra ir geriausia pasaulio virtuvė. Su tuo sutinka ir pasaulinio lygio virtuvės virtuosai. Kiekvienas Italijos regionas turi kuom išsiskirti savo virtuvėje, kiekvienas miestas turi kuom pasigirti. Šį kartą noriu pristatyti milanietišką skanėstą, kuris beveik ir užmirštas.

Kavos gėrimas

Domenico Brabaia „Barbajada” gėrimo autorius

Barbajada – XIX a. pradžioje Milane La Scala teatre gimęs skanėstas – pusiau desertas, pusiau gėrimas. Skanėsto istorija tikrai įdomi. Nusikelkime į to meto Milaną: Domenico Barbaia – jaunas vaikinukas, dirbęs baristu ir padavėju La Scala teatre patiekdavo lankytojams savo sukurtą gėrimą, pagamintą iš kavos ir kakavos. Jau XVIII amžiuje paryžiečiai mėgavosi kava su kakava, tad ši idėja inspiravo jauną barmeną sukurti savo gėrimą, kuris vėliau įgavo vardą Barbajada. Pastarasis tapo toks populiarus
ir mėgiamas, jog vieną dieną Domenico, tapęs La Scala impresarijumi ir įtakingu žmogumi, šalia teatro įkūrė „Virtuozų kavinę” (it. Il Caffe’ dei Virtuosi).

Kavinė tapo populiari, joje besimėgaujant nauju, saldžiu gėrimu, palydėtu ką tik iškeptais sausainiais, buvo aptarinėjami verslo reikalai, politika, kultūra, menas, socialinis gyvenimas. Domenico Barbaia vadovavo įvairioms įmonėms, taip pat La Scala bei Cannobbiana (dabartinis Lyrikos Teatras) teatrams Milane, San Carlo teatrui Neapolyje bei Vienos teatrui.

Tapti tokiu turtingu ir įtakingu buvusiam padavėjui padėjo ir patarnavimas azartinių žaidimų metu La Scala teatre! Teatre XIX a. lankytojai ne tik klausėsi operų, muzikos, bet ir smagiai leido laiką. Ten vykdavo ir šokių vakarai, vakarienės, kurių metu muzika buvo kaip fonas. Taigi gaudamas arbatpinigius iš lošėjų, Domenico prabėgomis vis „pastatydavo” kurio nors žaidimo metu ir sėkmė jį lydėjo. Taip ir sukaupė pinigų naujos kavinės atidarymui.

Kaip įvardinti Barbajada? Šokolado ir kavos gėrimu ar kakavos ir kavos gėrimu? Žiemą jį galima gerti karštą, o vasarą – šaltą. Jo paruošimas išskirtinis tuom, jog kakava, cukrus, pienas, vanduo ir išvirta kava šildomi ant ugnies ir išplakami iki putos. Ant viršaus dedama plakta grietinėlė. Paruošimas užima laiko, todėl šiandien Barbajada galime paragauti vos keliose Milano kavinėse.

Baras „Vergani” – Via Saverio Mercadante 17.
Baras „Vergani Milano” – Corso di Porta Romana, 51
Baras „Pave'” – Via Felice Casati 27 (kaina 5 eur)
Baras „Pave’ Break” – Via della Commenda 25 (kaina 5 eur)

TAGS
RELATED POSTS
Gidė Lina
Milanas

Ciao! Benvenuti a Milano! Sveiki atvykę į Milaną! Esu kvalifikuota gidė Milane. Savo mėgiamą, įdomų ir pilną naujų įspūdžių darbą pradėjau 2012 metais Lietuvoje kaip gidė ir kelionių vadovė. Dabar gyvenu Italijoje, šalia Milano. Čia įgyjau kvalifikuotos gidės licenciją ir vedu ekskursijas šitame ypatingame, judriame, mados, meno ir kultūros mieste. Jei vykstate į Milaną ar ketinate apsistoti jame nors ir vienai dienai bei Jums smalsu pažinti šį miestą, norite aplankyti įdomiausias vietas, muziejus, bažnyčias, susisiekite su manim!

Naujausi komentarai